Rozhovor s vedúcou školskej jedálne

11.04.2014 17:29

Jar je pre mňa keď sa zem prebúdza zo zimného sna a okolím sa ozýva štebot vtáčikov. Vo voľnom jarnom čase bicyklujem a prečítam si nejakú dobrú knihu. Môj tip na pekný výlet: rekreačná oblasť Sigort, ktorá sa nachádza asi 12 km od Prešova. Priehrada je obľúbeným miestom pre rybárov. V okolí je vhodný terén na cykloturistiku. Najväčšiu radosť mi v poslednej dobe urobilo stretnutie s priateľkou z detstva, po 20 rokoch. V našej školskej jedálni by sme radi doplnili vybavenie gastro techniky, ktorá tvorí základ modernej profesionálnej kuchyne.

V prírode nastáva veľká zmena. Pociťujete a Vy nejaké zmeny, ktoré sú spojené s príchodom tohto ročného obdobia? Áno, pociťujem. Slnko začne prehrievať svet. Vynikajúci pocit je po dlhej zime obuť nohy do lodičiek. Ľudia sú milší, viac sa usmievajú, sú krajší. Jar je super!

Aký recept používate na boj s jarnou únavou? Viete nám nejaký recept odporučiť? Predovšetkým mi pomáha pobyt na čerstvom vzduchu, prechádzky v prírode, prísun vitamínov C a D. A recept? Určite vyskúšajte pražený japonský čaj kukicha, hojicha.

Prejavuje sa jar aj vo Vašej školskej jedálni? Ak áno, ako? S príchodom jari aj naša školská jedáleň ožíva pestrými jarnými farbami. Nakoľko je organizmus po zime prekyslený, tak sa na jedálnom lístku, nachádzajú najmä jedlá so sezónnou zeleninou, ktorou určite je jarná cibuľka a zelelný hlávkový šalát.

S týmto ročným obdobím sa spája aj Veľká noc, dodržiavate veľkonočné zvyky a tradície? Typické veľkonočné zvyky sa postupne vytrácajú, a preto sa ich snažím dodržiavať. V kresťanských rodinách je Veľká noc vnímaná ako najväčší cirkevný sviatok. Patrí k tomu 40-dňový pôst, maľovanie kraslíc s voskom, pečenie veľkonočného barančeka, posväcujú sa jedlá. Neodmysliteľnou súčasťou je oblievačka a nejaký pekný vinš.

Základná škola Matice slovenskej 13, Prešov, školský rok 2017/2018