Týždeň talianskej kuchyne

20.11.2013 17:37

  

 

          V novembri sa prešovské školy zapojili do projektu Medzinárodnej kuchyne v školskom stravovaní.  Do projektu bola zapojená aj naša ZŠ. Varili nám profesionálni kuchári z firmy ATC a Vitana. Kuchárky používali na prípravu jedál aj nové receptúry, aby žiakom ponúkli nový pohľad na kuchyňu.

Žiaci pod vedením učiteľov pripravili propagáciu tohto projektu, výzdobu jedálne a  sprievodné aktivity. Žiaci na I. st. si vyskúšali prípravu zeleninových šalátov, žiaci na II. st. pripravili anglické raňajky, test vôní/chutí a  dezert Tiramisu. Počas dňa sa zúčastnili prezentácie Talianska, vyskúšali sa vo  vedomostnom kvíze a naučili sa niekoľko talianskych slov.

Veľmi zaujímavá bola aj rozhlasová relácia. Jej hosťom bola talianka Graziella Verdini  ktorá nám porozprávala o zvyklostiach a potravinách, ktoré talianska kuchyňa hojne využíva. Naučila nás aj zopár jednoduchých receptov. Už počas rozhlasovej relácie sa žiaci prvého stupňa pustili do výroby náhrdelníkov z cestovín. Nakoniec  sme si spoločne zatancovali tanček  “ Insalata mista“ .

 

   V školskej knižnici si prišli na svoje všetci tí, ktorí milujú históriu a radi spoznávajú kultúru iných národov. Prostredníctvom nádherných prezentácií, súťaží a pútavých prednášok, ktoré pripravili Mgr. Jozef Čekan a Mgr. Vladimír Lenz, sa žiaci VI., VII. a VIII. ročníka dozvedeli množstvo informácií o gastronómii a dejinách Talianska. Spoločne sme sa ponorili do tajov hlavného mesta Ríma, Florencie, Benátok a iných miest. Nechýbala zábava a poučenie. Príjemným spestrením bola ochutnávka šalátu CAPRESE, začo patrí veľké ďakujem pani učiteľke Puchalovej, ktorá pre piatakov pripravila súťaž v rozoznávaní byliniek a korenín talianskej kuchyne.

     Rozišli sme sa s pevným odhodlaním, že v takýchto krásnych akciách budeme pokračovať aj v budúcnosti.

Mgr. J. Čekan

 

Foto...

Základná škola Matice slovenskej 13, Prešov, školský rok 2017/2018